Профілактика грипу та ГРВІ

Профілактика грипу та ГРВІ

Image

Профілактика грипу та ГРВІ

Профілактиці грипу та ГРВІ в усіх країнах приділяють велику увагу. Це обумовлено тим, що ці хвороби лідери серед усіх інфекційних захворювань. Так, на частку грипу та ГРВІ в Україні припадають не менше 90% випадків усіх інфекційних захворювань.

Протягом останнього тижня 2023 року до лікарень через ГРВІ потрапили 4595 осіб, із них 2417 – діти до 17 років. Загалом в Україні зареєстрували 130 359 випадків захворювання, із них 69 839 серед дітей віком до 17 років. З початку епідсезону, що розпочався у жовтні в Україні на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло 1,9 млн. осіб. Зареєстровано 7 випадків летальних випадків унаслідок грипу.

ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) – це не одна хвороба, а ціла група гострих вірусних захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом і уражають переважно верхні дихальні шляхи. Грип – це теж гостре вірусне захворювання, що характеризується появою гострого респіраторного синдрому з переважанням трахеобронхіту та вираженою інтоксикацією з гарячкою.

У разі ускладнення епідемічної ситуації у громаді чи на рівні області, у лікувальних, освітніх установах, закладах торгівлі, громадського харчування, підприємствах, транспорті по рішенню комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій можуть бути запроваджені обмежувальні заходи для зниження ризику поширення епідемії.

Протиепідемічні заходи можуть включати запровадження маскового режиму, соціальної дистанції, скасування масових заходів до нормалізації ситуації тощо.

З метою профілактики грипу та ГРВІ необхідно:

забезпечити всім членам сім’ї повноцінне харчування з високим вмістом вітамінів у природному вигляді;

ввести в спосіб життя регулярні загартовувальні процедури;

регулярно вживати загальнозміцнюючі та препарати цілеспрямованої імуностимулюючої дії;

в період підвищення захворюваності обмежити перебування в місцях великого скупчення людей;

забезпечити якомога частіше провітрювання приміщень;

намагатися не торкатися очей, носа, рота немитими руками, уникати обіймів, поцілунків та рукостискань;

прикривати ніс та рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою;

частіше мити руки (особливо важливо це правило дотримуватися дітям, які часто торкаються руками всього, що їх оточує).

Найкращим засобом, що забезпечує повноцінну та високоефективну профілактику грипу, є вакцинація. Щеплення від грипу не входить до списку обов’язкових, рекомендованих. Щеплення від грипу рекомендується робити дітям у віці від 6-ти місяців, а також усім дорослим людям.

Важливо знати, що грип не лікується за допомогою антибіотиків та має згубний вплив на різні системи організму. Ось чому важливо зробити все можливе для профілактики, а в разі зараження негайно слід звернутись до свого сімейного лікаря і не займатися самолікуванням.

Контакти

вул. Шевченка, буд. 176,
м. Олександрія,
Кіровоградська область, 28000
Керівник: Сергієнко Наталія Олександрівна
приймальна директора:
+380 5235 7-70-10
Відповідальний секретар приймальної комісії:
Олефіренко Ірина Валеріївна
+380 50 909-96-85
+380 68 372-73-74

e-mail: alexandriyamed@ukr.net
Ми в Telegram
Ми на Facebook

Карта

Галерея в Footer